Abborre-riggar och utrustning

Tjenare alla fiskefreaks!

Det här inlägget är en fortsättning av mitt inlägg om taktik och teknik kring abborre, fast nu är det mer inriktat på utrustning, tackel/riggar och det moderna abborrfisket med influenser från bassfisket. Det här inlägget kan låta tråkigare än lutfisk som födelsedagsmiddag eftersom jag inte har någon bild, men nu fick det bli så.

Bassfisket i USA är något av modellen i modernt abborrfiske. Vi svenskar tycker att det verkar coolt med bass eftersom de har häftiga grejer som båtar och utrustning, får stora fiskar och tjänar flera hundra tusen dollar på tävlingar såsom Bass Master Classics och FLW Tour. Det här är en av anledningarna till att vi i Sverige har fört in baitcaster-spön i abborrspö-arsenalen. Jag har ingen erfarenhet av att använda multi till abborre men det ska enligt ryktet vara bra om man vill fiska effektivt.

Några av riggarna som är hämtade från bassfisket och som nu används till abborre tänkte jag få presentera här:

Dropshot - Du knyter fast en krok mitt på en tafs av flourocarbon eller monofilament och sätter ett sänke i ena änden och ett lekande i den andra änden där du sedan fäster huvudlinan via en knut direkt eller via ett litet beteslås. Man kan också strunta i lekandet om man har flourocarbon eller mono som huvudlina eller så kan man använda sig av en skarvknut mellan flätlina och tafs. En dropshot-rigg ska med små rörelser med spötoppen guppa i vattnet, varpå man vevar in en bit och förflyttar riggen som ligger på botten.

Texas - Du knyter en tafs med en tafs av mono, florocarbon eller knytbar vajer med en offset-krok i ena änden och fäster huvudlinan på valfritt sätt i andra änden. När det gäller offsetkrok så kan man använda worm-hook variant eller wide-gape variant, lite beroende på hur hög profil jiggen som man tacklar har. På denna tafs ska det när man fiskar bass egentligen vara ett bullet-sänke, men i Sverige har vi utvecklat detta och satt en pärla bakom sänket för att få ett klickande ljud och attrahera fisken. En texas-rigg kan användas på tre sätt; jiggas/twitchas över botten och ligga på botten längre än en vanlig jigg, jiggas som en vanlig jigg i tät vegetation där det inte går att fiska med en vanlig krok eller vevas/dras över botten för att attrahera abborrar som parkerat sig på botten bland all bråte.

Carolina - En carolina-rigg är lik en texas, men har en extra tafs mellan det glidande sänket och jiggen för att skapa en långsammare gång. När sänket och pärlan, för det ska vara en pärla även när man fiskar bass, nuddar botten kommer jiggen sakta sjunka ner sista biten eftersom den är i princip viktlös. Abborrarna/bassarna kommer och plockar upp betet när det sjunker sakta så då gäller det att hålla koll på linbågen och linan så att du hinner med ett mothugg.

Neko/Wacky - Neko- och wackyriggar är lika på det sättet att man sätter kroken mitt på en jigg, gärna av "maskmodell", och ett litet nail-sänke i "munnen" på betet så att betet hänger med både bakdelen och huvudet nedåt medan kroken sitter mitt på betet. En wacky-rigg har kroken satt tvärs över ryggen på betet medan en neko-rigg har kroken satt längsmed ryggen på betet. De här två riggarna ska jiggas med små, nätta rörelser över botten så att jiggen skakar och attraherar fisk.

Jika - Jika-riggen är en inte så använd rigg i Sverige, men vissa, bland annat jag, har provat den. En jika-rigg är simpel, du riggar jiggen på en offset-krok och sätter ett pencil-sänke i beteslåset eller i en fjärderring som fästs i kroköglan. Det här gör att betet får en friare rörelse när du jiggar hem det och "dansar" mer i vattnet.

Kommentarer

  1. Riktigt intressant inlägg! Har själv provat dom flesta riggarna förrutom jika riggen men hört talas om den. /Gustav

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Vilken lina ska man spola på sin rulle?

Vilken spöaktion ska man ha?

Att gjuta gummibeten (ur en nybörjares perpektiv)